2010 – Van de brug af gezien

 

Auteur: Arthur Miller
Regie: Jos Maesschalck

Het verhaal

Van de brug af gezien (1956) vertelt over Eddie Carbone, een Italiaanse immigrant, die in een arme wijk in New York samenwoont met zijn vrouw en haar nichtje Catharina. Het inmiddels groot geworden meisje veroorzaakt bij Eddie al geruime tijd tegenstrijdige gevoelens waar hij geen uitweg voor weet. Wanneer hij twee illegale mannen (Marco en Rodolpho) onderdak aanbiedt in zijn eigen huis en Catharina een buitengewone interesse begint te krijgen in één van hen, nemen lust en jaloezie bezit van Eddie. Als hij hoort dat Catharina en Rodolpho willen gaan trouwen, keert hij zich uiteindelijk hartstochtelijk tegen de regels van zijn hechte gemeenschap.

De ondergang van deze tragische hoofdpersoon is door Miller gesitueerd in een onzekere nieuwe wereld waarin immigranten worstelen om het hoofd boven water te houden. Waarin diepgewortelde natuurwetten in conflict komen met de wetten van een beschaafde samenleving.

De Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller (1915-2005) toont zich in zijn werk gefascineerd door het menselijk tekort, en geeft tevens blijk van een grote sociale betrokkenheid. Andere bekende werken van Miller zijn Dood van een handelsreiziger en The Crucible. In 1949 won hij de Pulitzerprijs. Hij werd een icoon door zijn huwelijk met de veel jongere Marilyn Monroe.

Spelers

Chris Lockefeer (Eddie Carbone) – Kelly Biesemans (Catharina) – Louise Van den Brande (Beatrice) – Tim Asselman (Rodolfo) – Philippe Hemelsoet (Marco) – Franklin De Meersman (Alfieri) – Reinaut Aerts (Louis) – Nick Bronselaer (Mike) – Lieve De Braekeleer en Jos Maesschalck (Vreemdelingenpolitie)

Print Friendly, PDF & Email

Toneelvereniging De Motoen – Jong Motoen